måndag, maj 25, 2009

Lingongräset utrotningshotat



Trottnewz har kommit över ett dokument från Länsstyrelsen som visar att Lingongräset håller på att utrotas. Den troliga orsaken sägs vara de senaste årens hårda trottande vilket ska ha nött hårt på den känsliga växtens spröda blad.

För att rädda gräset har Länsstyrelsen beslutat att fridlysa Lingongräset. Dessutom har man spärrat av det område i Drottningholmsparken där kvarvarande bestånd återfinns. Bilden ovan visar den yta som tills vidare är avspärrad för besökare till parken.



Lingongräs (Lojsan Landola)


Beskrivning
Lingongräs är ett kalt flerårigt, tuvbildande gräs med platta och saftigt gröna blad. Arten blommar vanligtvis första veckan i juni.

Utbredning
Lingongräset har hittills endast påträffats på ett litet område i Drottningholmsparken. På senare år har ett regelbundet trottande på platsen gjort att arten nu finns på listan över utrotningshotade växter. Länsstyrelsen har därför beslutat att fridlysa växten. Uppgifter finns om att enstaka skott påträffats i Hyde Park. Det torde dock röra sig om en inplantering. Första fynduppgift är från år 1732 (Nordstedt 1920).

Användning
Lingongräset är en kulturväxt som används vid framställningen av "rootbeer". Denna brygd sägs vid förtäring ge ett absolut gehör. Växten förekommer även som ingrediens i en salva som lindrar ömmande fingerspetsar.

Etymologi Artnamnet Lojsan betyder berusande.

9 kommentarer:

vän av ordning sa...

Nu får det väl ändå vara nog med bakåtstävandet? Ska vi ha det så här får vi ju lägga ner snart sagt all verksamhet. Tänk på kärnkraften!

Anonym sa...

Inlägget ovan är så typiskt! Det är väl dags att trottingen tar sitt ansvar också? Miljön är inte bara vara något man är ute och dricker i. SKÄRPNING!

London calling sa...

Kan bekrafta att jag sett linggras i Hyde Park. Ett nytt fint bestand vaxer dock i Battersea Park.

/Er utsande i London

Herr Kantarell sa...

Jag har för mig att jag såg några trottkantareller lysa i skogen när jag lämnade området för en pinkpaus häromåret.

Ingvar Oldsberg sa...

utrottningshotat?

SKÄRPNING sa...

Vill vi verkligen ha en sån miljö som i London? Om inte måste vi alla hjälpas åt!

Sloban sa...

Lingongräset kan väl vara med och trotta.

Anonym sa...

Öppna!

Anonym sa...

Tips till redaktinen: CG är på stripcross. As we speak.